Oedeem- en oncologie fysiotherapie

Oedeemfysiotherapie

Oedeem betekent vocht. Soms is dit aangeboren, soms is het ontstaan na bv een operatie, ongeluk, bestraling, wondroos of een andere oorzaak. Het oedeem kan overal in het lichaam optreden. Het kan ook na langere tijd pas ontstaan. Belangrijk is om het oedeem te laten behandelen.

Met de therapeut wordt bekeken waar de problemen van het oedeem zich bevinden en waardoor deze veroorzaakt worden. Vervolgens stellen we een behandelplan met de doelen op. Het streven is het oedeem te verminderen of stabiliseren. Deze therapie kan bestaan uit manuele lymfedrainage (met de handen masseren), oefentherapie, ademtherapie, het zelf aanleren van de behandeling, het zelf inzicht krijgen in het oedeem, adviezen, medical lymftaping, littekenbehandeling, zwachtelen en indien nodig advies over steunkousen of andere hulpmiddelen.

Een ander type oedeem is lipoedeem of vetzwelling. Er zijn diverse symptomen zoals zware benen, pijn bij aanraking, snel blauwe plekken, kramp, gewrichtsklachten, vermoeidheid en een asymmetrie van het lichaam (bv 2 kledingmaten verschil boven en onder lichaam) Dit type oedeem is lastiger te behandelen en vergt een specialistische aanpak. Inmiddels heeft de praktijk hier ruime ervaringen mee dankzij cursussen en de vele patiënten die wij behandeld hebben.

Oncologiefysiotherapie

De begeleiding van mensen met kanker zowel voor, tijdens als na een traject. Dit kan in alle fasen zijn, wanneer iemand volledig hersteld maar ook wanneer iemand geen uitzicht op genezing heeft. Een behandeling kan individueel zijn maar ook in groepsverband plaats vinden. De therapie bestaat uit mobiliseren van de gewrichten, verbeteren van conditie en spierkracht, ziekte inzicht krijgen, coachen en begeleiden.

Veelal is zowel oedeem als oncologie fysiotherapie een chronische aandoening. Dit houdt in dat de eerste 20 behandelingen door uw aanvullende verzekering worden vergoed, dan wel dat u deze zelf dient te betalen of een combinatie hiervan. Vanaf behandeling 21 valt de therapie onder de basis verzekering. Informeer gerust naar de voorwaarden.

P1050248 (2).JPG